Välkommen till Svensk Geriatrisk Förening.
SK-kurser, tips på webbutbildningar etc.
På Socialstyrelsens ansökningsportal finns det statligt finansierade kurser för ST-läkare, så kallade SK-kurser.
Dessa kurser arrangeras av olika aktörer och Socialstyrelsen ansvarar för central ansökan och antagning. För att kunna ansöka om plats på SK-kurserna måste du ha svensk läkarlegitimation och genomgå specialiseringstjänstgöring i Sverige vid ansökningstillfället.
Tips på webbutbildningar:
Säker vård – nationell utbildning i patientsäkerhet, riktar sig till dig som vill veta mer om patientsäkerhet och vad du kan göra för att arbeta förebyggande och minska risken för vårdskador.
Utbildningen Säker vård – nationell utbildning i patientsäkerhet, bygger på samlad och aktuell kunskap inom patientsäkerhet. Den vänder sig till dig som arbetar i hälso- och sjukvården. Utbildningen är framtagen av Socialstyrelsen i dialog med regionernas kunskapsstyrning, Sveriges kommuner och regioner, SKR, Regionernas ömsesidiga försäkringsbolag, Löf, med flera.
Utbildningen är kostnadsfri och öppen för alla. Allt du behöver göra är att logga in på Socialstyrelsens utbildningsportal.
Läkemedelsbehandling av äldre är en webbutbildning som riktar sig till dig som är läkare som ännu inte påbörjat ST. Syftet är att stärka kompetensen om läkemedelsbehandling av äldre patienter.
Läkemedelsgenomgångar för äldre är en webbutbildning som utgår från Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om läkemedelshantering om ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården och från vägledning om läkemedelsgenomgångar för äldre ordinerade fem eller fler läkemedel.
Utbildningen vänder sig till dig som är läkare, sjuksköterska eller övrig vård- och omsorgspersonal och som arbetar med läkemedelsgenomgångar för äldre.
Socialstyrelsen har som utbildningsinsats tagit fram en webbutbildning om läkemedel och läkemedelsbehandling, Specialitetsövergripande klinisk farmakologi för ST-läkare.
Webbutbildningen finns tillgänglig via Socialstyrelsens utbildningsportal. Webbutbildningen är baserad på interaktiva patientfall och utgår ifrån de specialitetsövergripande kompetensmål som utarbetats inom uppdraget.
Lindring bortom boten är en avgiftsfri webbutbildning i god palliativ vård och vänder sig till all personal inom vård och omsorg och även andra intresserade. Utbildningen tar ca 2,5 timmar att gå igenom som helhet. Det går närsomhelst att pausa utbildningen och fortsätta vid ett senare tillfälle.
Utbildningen baseras på nationella riktlinjer, Socialstyrelsens kunskapsstöd och det nya vårdprogrammet i palliativ vård och vårdförloppet för palliativ vård. Lindring bortom boten ersätter Palliation ABC.
Antibiotikasmart® är en webbutbildning som ger kunskap om bakterier, antibiotikaresistens och rationell antibiotikabehandling.
Specialistexaminationer etc.:
(60 hp, distans)
Inom geriatrik behövs solid kompetens kring demenssjukdomar. Magisterutbildningen i demensvård är utvecklad för läkare som önskar fördjupa sina kunskaper om demenssjukdomar och handläggningen i processen. Det hjälper att kunna ha stöd i förändrings- och utvecklingsarbetet inom demensområdet på olika arbetsplatser. Kursen tar två år i 50 % takt. Allt är digitalt med anpassad pedagogik.
EuGMS anordnar en europeisk specialistexamen i geriatrik:
European Geriatric Medicine Speciality Exam – EGeMSE
Målen är att:
EGeMSE är ett valfritt tillägg till nationella prov och utbildningskrav.
Under 2025 kommer detta att ske den 23 april 2025. Mer information i kalendariet!
Europeiska Geriatriska Medicinska Sällskapet (EuGMS) bjuder in unga geriatriker att ansöka till ett tvåveckors rotationsprogram. Programmet syftar till att främja kunskapsutbyte och erfarenhetsdelning inom geriatrisk medicin i Europa.
Deltagare får möjlighet till en auskultationsperiod vid ett värdcenter i ett EuGMS-medlemsland, vilket ger insikter i olika vårdmiljöer och metoder. EuGMS finansierar rese- och boendekostnader för tre utvalda deltagare.
Behörighetskraven är att vara geriatriker i tidig karriär (resident eller mindre än 5 år efter du blev specialist), arbeta i ett europeiskt EuGMS-medlemsland och tala flytande engelska. Ansökningar ska innehålla CV, motivationsbrev och rekommendationsbrev, och skickas in via ett Google-formulär senast den 13 april 2025. Frågor kan ställas till EuGMS sekretariat.